Scroll Down

De termen thermoplast en thermoharder gebruiken we als we het hebben over het polymeren van kunststoffen. Thermoplasten worden zachter en weker als ze verwarmd worden. Ze worden plastischer en daardoor makkelijk vervormbaar. Bij thermoharders gebeurt dat juist niet. Die behouden hun vorm bij verhitting vorm en smelten niet. Ze zijn niet buigzaam. In een voorwerp gemaakt van een thermoharder is geen beweging te krijgen. Als u het met grote kracht wilt buigen, zal het uiteindelijk breken.

Wat is een thermoplast?

spuitgieterij Acodeq gebruikt voor spuitgieten uitsluitend thermoplasten. Een thermoplast is een kunststof die bij fabricage zacht is en daarna ook in meer of mindere mate zacht blijft. In tegenstelling tot thermoharders kennen thermoplasten een verwekingspunt. Als ze verwarmd worden, worden ze soepeler. En als ze wat meer verwarmd worden, kunnen ze zelfs vervormen. Maken we het materiaal nog warmer, dan wordt het vloeibaar. Wanneer het vloeibaar is, spuiten wij het onder hoge druk door een matrijs in de gewenste vorm. Daarna gebeurt het omgekeerde ook: als de temperatuur daalt, wordt het materiaal weer vaster, harder en steviger. Een thermoplast is dus materiaal dat bij verwarmen vervormt en zelfs vloeibaar wordt. Als de thermoplast afkoelt wordt deze weer vast en stevig.

Voorbeelden thermoplasten

We maken verschillende thermoplasten omdat we kunststoffen met verschillende eigenschappen nodig hebben. Voor uw product wilt u een kunststof met de juiste eigenschappen voor uw toepassing hebben. Zo mag een verbanddoos niet buigzaam zijn, maar deze hoeft dan ook niet hittebestendig te zijn zoals een pannengreep. Veel gebruikte thermoplasten zijn ABS, HDPE, Polyethyleen en PVC. Zo maken we van ABS verbanddozen, van Polyethyleen verpakkingsemmers en van HDPE E2-vleeskratten.

Productontwikkeling

Thermoharders

Voor sommige toepassingen zijn kunststoffen nodig die niet zachter worden of zelfs niet smelten als ze verwarmd worden. Denk aan de handgrepen van pannen. Die moeten stevig blijven en mogen niet heet worden als de pan heet is. Ook ski’s en surfplanken moeten onder alle omstandigheden stevig blijven. Voor deze toepassingen worden thermoharders gebruikt.

Een thermoharder is een kunststof die hard wordt bij verhitting en daarna hard blijft. In tegenstelling tot een thermoplast kan een thermoharder niet meer van vorm veranderen (anders dan door te ontleden; een soort verkolen).

Thermoharders worden minder gebruikt dan thermoplasten omdat ze (bijna) niet met spuitgieten zijn te verwerken en slecht recyclebaar zijn.

Voorbeelden thermoharders

Wanneer we een kunststof nodig hebben die stevig en star blijft, kiezen we dus voor een thermoharder. Denk hierbij aan handgrepen van pannen. Maar ook aan ski’s, tennisrackets en surfplanken.

Duurzaam
Meedenkend
Flexibel
Aandachtig